Allmänt om Pickleball

Hur spelar man och vad ska man tänka på inför Pickleball.

Vad är Pickleball?

En ny racketsport håller på att invadera landet – sporten som har blivit en rejäl succé i USA. Pickleball är en kombo av tennis,
pingis och badminton som spelas på en plan av samma mått som i badminton. Racket påminner om ett Padelracket
men är betydligt tunnare och bollen påminner i utseende om en innebandyboll.

Lohilo Arena Pickleball

POÄNG & MATCH

  • Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng.
  • Man får poäng i egen serve.
  • Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna.
  • Regeln har ett viktigt undantag. Det lag som börjar serva får bara en serve.
  • Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

SERVE

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Man har bara en serve i pickleball

RETUR OCH DET TREDJE SLAGET

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley.

Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät.

Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs i marken.

KÖKET

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”.

 

I Pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än till köksgränsen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.

Lohilo Arena Pickleball
Lohilo Arena Pickleball

ÖPPET ALLA DAGAR 07.00 - 23.00